Sklo je jedným z najvýznamnejších materiálov v modernej architektúre, vďaka jeho estetickým a funkčným vlastnostiam, ktoré ovplyvňujú priestor. Jeho používanie sa vyvinulo od jednoduchých okien až po zložité architektonické prvky, ktoré definujú súčasné návrhy. V súčasnosti je jeho použitie v architektúre v rôznych škálach, či už ako fasádne systémy, okná, svetlíky, strechy, zimné záhrady a skleníky alebo interiérové prvky.

Jeho schopnosť prepúšťať svetlo, poskytovať tepelnú a akustickú izoláciu, a zároveň vytvárať otvorené a prepojené priestory, ho robí ideálnym pre široké spektrum architektonických návrhov. Vďaka jeho flexibilite, estetickým vlastnostiam a schopnosti zlepšiť energetickú účinnosť budov ho radíme medzi ideálne materiály pre moderné stavebné projekty.

Ilustračný obrázok, zdroj: https://www.archdaily.com/987719/the-future-of-glass-construction-in-a-warmer-world-a-selection-of-glazed-but-efficient-projects?ad_medium=gallery

Ilustračný obrázok, zdroj: https://www.archdaily.com/987719/the-future-of-glass-construction-in-a-warmer-world-a-selection-of-glazed-but-efficient-projects?ad_medium=gallery

Sklo sa radí medzi plne recyklovateľný materiál, vďaka čomu môže byť znova a znova spracovaný bez straty kvality. Využitie skla v stavebníctve a architektúre v súčasnej dobe napreduje. Sklo je všestranným materiálom, ktorý efektívne obohacuje celkovú formu architektonického návrhu. Efektivita využitia skla v budovách umožňuje tvorbu dizajnových návrhov s použitým sklenených panelov odrážajúcich oslnenie a izolačných sklených panelov, ktoré ponúkajú širokú škálu rozmerov a tvarov. Vývoj a technológie umožňujú vysokú kvalitu a spracovanie materiálu, vďaka čomu vieme dosiahnuť požadované vlastnosti.
Sklo je nezameniteľný materiál, ktorý kombinuje estetickú príťažlivosť s funkčnými výhodami. Budúcnosť skla v architektúre bude pravdepodobne zahŕňať ešte viac inovácií v oblasti technológií a dizajnu, ktoré umožnia ešte efektívnejšie a kreatívnejšie využitie tohto materiálu.

Výhody skla v architektúre:

Transparentnosť

Transparentnosť skla umožňuje vizuálne prepojenie medzi interiérom a exteriérom, čo podporuje pocit spojenia s vonkajším prostredím. Architektúra sa tak ľahšie implementuje do prostredia a dosiahne kooperáciu s okolím.

Osvetlenie

Vďaka prirodzenému osvetleniu sa stáva vnútorný priestor otvoreným a vzdušným. Osvetlenie v interiéri je jedným z kľúčových prvkov, ktoré výrazne ovplyvňujú vzhľad, funkčnosť a atmosféru priestoru.

Energetická účinnosť

Moderné izolačné sklá môžu výrazne zlepšiť energetickú účinnosť budov tým, že minimalizujú tepelné straty a prispievajú k regulácii vnútornej teploty. Špeciálne povrchové úpravy, ako sú nízko emisné povlaky, zvyšujú izolačné vlastnosti skla.

Bezpečnosť a odolnosť

Tvrdené a laminované sklo zvyšujú bezpečnosť a odolnosť proti nárazom a iným mechanickým poškodeniam. Bezpečnostné sklá môžu tiež poskytovať ochranu proti požiarom a zabezpečovať ochranu pred vniknutím.

Flexibilita skla

Sklo môže byť tvarované, ohýbané a rôzne spracované, čo umožňuje jeho použitie v širokej škále dizajnových konceptov. Možnosti potlače, farebných úprav a iných povrchových úprav zvyšujú estetickú variabilitu skla.

Reflexia/odraz

Reflexné sklo vytvára zaujímavé vizuálne efekty, odrážajúc okolité prostredie a meniace sa svetelné podmienky. Efekt odrazu skla na fasádach budov zlepšuje estetickú príťažlivosť objektov. Zároveň však treba dbať na dôkladnom návrhu a dizajne, aby sa dosiahli optimálne výsledky v oblasti účinnosti a funkčnosti.
Reflexia skla na presklených fasádach prináša množstvo výhod, no zároveň vyžaduje dôkladné plánovanie a dizajn, aby sa dosiahli optimálne výsledky v oblasti estetiky, energetickej účinnosti a funkčnosti.

Ilustračný obrázok tvarovanie skiel, zdroj: https://architizer.com/blog/inspiration/collections/curved-glass-facades/

 

Inovatívne použitie v architektúre:

Vďaka širokému spektru prvkov, ktoré ponúka súčasný trh si vieme vybrať z obrovskej škály produktov, ktoré sú vhodné pre daný architektonický návrh. Od tradičných okien po futuristické fasády, ktoré ponúkajú nielen estetické, ale i funkčné výhody.

Príklady inovatívnych spôsobov, ako sa sklo používa v súčasnej architektúre:

Sklá s pyrolitickým procesom povrstvenia

Stropsol je reflexné protislnečné sklo s veľmi tenkou pyroliticky nanesenou vrstvou oxidov kovov. Tieto vrstvy sú odolné voči mechanickému poškodeniu a voči klimatickým vplyvom pri expozícii vo vonkajšom prostredí. Použitie je vhodné na celo-sklenené fasády, deliace priečky, zábradlia a dvere.

Ilustračný obrázok reflexných skiel, zdroj: https://www.izoglobal.sk/izolacne-skla/protislnecne-sklo/

Ilustračný obrázok reflexných skiel, zdroj: https://www.izoglobal.sk/izolacne-skla/fasadne-sklo/

Ilustračný obrázok reflexných skiel, zdroj: https://www.izoglobal.sk/izolacne-skla/fasadne-sklo/

 

Elektricky stmievatelné sklo/ inteligentné sklo

Špeciálne vyvinutá fólia, ktorá sa lepí na sklenené plochy. Technológia digitálneho tieňovania umožňuje, aby sa farba fólie zmenila z nepriehľadnej na transparentnú keď fóliou prechádza elektrický prúd. Fólia disponuje nastavením, ktoré nám pomáha regulovať intenzitu svetla, ktorá prechádza sklom. Vhodné pre dosiahnutie súkromia v kanceláriách.

PDLC fólia, zdroj: https://domo.glass/sk/specialne-aplikacie-zo-skla/746-inteligentne-sklo.html

PDLC fólia, zdroj: https://domo.glass/sk/specialne-aplikacie-zo-skla/746-inteligentne-sklo.html

 

Fotovoltaické sklo

Integrované solárne panely v sklách produkujú elektrickú energiu, čím zvyšujú energetickú nezávislosť budov. Toto sklo môže byť čiastočne priehľadné, čo umožňuje prienik prirodzeného svetla do interiéru, pričom stále produkuje elektrickú energiu. Tabule sú vyrobené z vrstiev tepelne upraveného bezpečnostného skla, ktoré dokáže poskytnúť rovnakú tepelnú a zvukovú izoláciu ako bežné architektonické sklo.

Ilustračný obrázok, zdroj: https://onyxsolar.com/product-services/photovoltaic-glass-solutions/pv-curtain-wall

 

Samočistiace sklo

Samočistiace sklo je inovatívny materiál navrhnutý na minimalizáciu potreby ručného čistenia. Povrchová úprava skla umožňuje rozklad nečistôt a ich odstránenie dažďom, čo znižuje náklady na údržbu. Povrch skla je pokrytý tenkou vrstvou oxidu titaničitého. Táto vrstva reaguje s UV svetlom zo slnečného žiarenia a rozkladá organické nečistoty na sklenom povrchu.

Ilustračný obrázok, zdroj: https://centrumskla.sk/pilkington-activ-samocistiace-sklo/

 

Autor: Bc. Jana Bendová